Neutraalit vai pronaatiotuetut lenkkarit?

Lisätty: 08.08.2019

Jalkaterässä voi olla matala, normaali tai korkea jalkaholvi. Kätevä keino oman jalan rakenteen tutkimiseen on asettaa paperi lattialle ja astua sille kostealla jalalla. Jalanjäljestä näkee helposti, miten kehon paino jakautuu jalkapohjille. Jalan rakenne ei suoraan vaikuta askellukseen, mutta sillä on merkitystä.

Askeltyypit jaetaan yleisesti kolmeen eri tyyppiin: neutraali, pronatoiva ja supinoiva. Pronaatiolla tarkoitetaan jalkaterän luonnollista joustoa sisäsyrjälle jalan osuessa maahan. Lievä ylipronaatio on yleistä, eikä altista rasitusvammoille siinä määrin kuin selvästi ylipronatoiva juoksuaskel. Neutraaliaskelluksella tarkoitetaan askellustyyppiä, jossa pronaatio on lähes olematon. neutraaliaskelluksessa jalka kiertyy askeleen aikana luonnollisesti sisäänpäin vaimentaen iskua. Neutraaliaskeltaja tarvitsee hyvää iskunvaimennusta ja pärjää kiertolöysällä kengällä.

Ylipronatoivassa askelluksessa jalan kierto on voimakasta, jolloin nilkka kiertyy liikaa sisäpuolelle. Rasitusvammoja välttääkseen ylipronatoiva juoksija tarvitsee hyvin sisäsyrjältä tuetun kiertojäykän kengän. Alipronaatio eli supinaatio viittaa terminä sen sijaan askeleeseen, jossa jalka ei kierry sisäänpäin ja nilkan joustoliike jää olemattomaksi. Nilkat ovat tässä tapauksessa usein hyvin jäykät. Supinaatioaskeltava juoksija tarvitsee hyvän iskunvaimennuksen lisäksi kiertolöysän kengän.

Suomalaisia verkkokauppoja

Boozt.com - Vaatteita, kenkiä, asusteita ja kauneustuotteita
Brandos.fi - Tuhansittain laadukkaita kenkiä!
Ellos - Pohjoismaiden suurimpia verkkokauppoja
Lekmer.fi - Lapsiperheiden verkkokauppa
Spartoo - Yli 700 brandiä
Sportamore - Pohjoismaiden suurin urheiluvaate/-varustekauppa netissä
Stadium - Ruotsalainen urheilutarvikeliike

Ulkomaisia verkkokauppoja

Activinstinct - Englantilainen urheiluliike
Mandmdirect.com - Englantilainen verkkokauppa
Prodirectrunning.com - Englantilainen verkkokauppa
Sportsdirect - Britanian suurin urheiluliike
Ultimateoutdoors.com - Englantilainen verkkokauppa
Wiggle - Englantilainen urheiluliike

Tagit: lenkkarit, juoksukengät, netistä, ulkomailta, jalkaholvi, jalkaterä, jalkapohja, neutraali, supinoiva, pronaatio, ylipronaatio, alipronaatio, rasitusvamma, kiertojäykkä, kierolöysä, sisäsyrjä, askellus