Lenkkareiden valintaan vaikuttaa monta tekijää

Lisätty: 08.08.2019

Hyvien juoksulenkkareiden valintaan kannattaa panostaa yksinkertaisesti siitä syystä, että ne ovat juoksuharrastajan tärkein varuste. Hyvät juoksukengät parantavat juoksusuoritusta ja suojaavat juoksijaa erilaisilta rasitusvammoilta ja kiputiloilta. Juoksulenkkareiden valintaan vaikuttavat useat tekijät. Keskeisiä kenkien valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat juoksijan rakenne ja askellus, juoksuvauhdin nopeus sekä maastotyyppi, jossa juoksulenkit tavallisimmin tehdään. Erikokoiset juoksijat kaipaavat juoksukengiltään erilaisia ominaisuuksia. Pieni juoksija kaipaa rullaavuutta kun taas kooltaan suurempi juoksija tarvitsee iskuvaimennetun ja jämäkämmän kengän.

Hölkkälenkkejä tekevälle juoksijalle sopivassa mallissa ja hyvä kantavaimennus, joka suojaa jalkaa juoksijan laskeutuessa kantapää edellä maahan. Nopeavauhtisille juoksijoille sen sijaan sopii vähemmän vaimennettu kenkämalli. Joissain nopeavauhtisille lenkeille suunnatuissa kenkämalleissa on lisäksi välipohja kehitetty sellaiseksi, että askel pyörähtää sen ansiosta erityisen tehokkaasti eteenpäin. Tavallisimmin asfalttiteillä lenkkinsä tekevän juoksijan on hyvä kiinnittää huomiota riittävään iskunvaimennukseen kun taas metsässä tai vaihtelevassa maastossa lenkkeilevän kannattaa hankkia hyvin kosteutta hylkivät kengät, joiden pohjarakenne on kehitetty maastossa juoksemiseen.

Oikean koon valinta on myös oleellista ja kenkiä ostettaessa onkin tärkeää ottaa huomioon, etteivät kengät veny käytössä. Itselle sopivin kenkämerkki ja malli löytyvät usein kokemuksen, yrityksen ja erehdyksen, kautta. Erilaisiin maastoihin ja juoksuvauhteihin erityisesti kehitettyjen kenkien suuri kirjo markkinoilla tarkoittaa lisäksi monesti sitä, että aktiivinen ja monipuolisesti juoksua harjoitteleva juoksija hankkii kaappiinsa useita eri kenkämalleja. Apua sopivien lenkkareiden valintaan saa mm. juoksufoorumeilta, urheiluvälineliikkeistä, fysioterapeutilta tai muilta jalkoihin erikoistuneilta asiantuntijoilta.

Suomalaisia verkkokauppoja

Boozt.com - Vaatteita, kenkiä, asusteita ja kauneustuotteita
Brandos.fi - Tuhansittain laadukkaita kenkiä!
Ellos - Pohjoismaiden suurimpia verkkokauppoja
Lekmer.fi - Lapsiperheiden verkkokauppa
Spartoo - Yli 700 brandiä
Sportamore - Pohjoismaiden suurin urheiluvaate/-varustekauppa netissä
Stadium - Ruotsalainen urheilutarvikeliike

Ulkomaisia verkkokauppoja

Activinstinct - Englantilainen urheiluliike
Mandmdirect.com - Englantilainen verkkokauppa
Prodirectrunning.com - Englantilainen verkkokauppa
Sportsdirect - Britanian suurin urheiluliike
Ultimateoutdoors.com - Englantilainen verkkokauppa
Wiggle - Englantilainen urheiluliike

Tagit: lenkkarit, juoksukengät, netistä, ulkomailta, valinta, rasitusvamma, ominaisuudet, kosteutta hylkivät, rakanne, askellus, iskuvaimennus, rullaavuus