Juoksukenkien rakenteen ABC

Lisätty: 08.08.2019

Juoksukengän päällysmateriaali on tavallisimmin kevyttä, synteettistä materiaalia, joka on suunniteltu kestämään kosteutta ja hengittämään hyvin. Kalvollinen Gore-Tex on erityisen suosittu materiaali juoksukengissä. Juoksukenkien ulkopohjan pinta on tavallisesti hiilikumia tai muuta vastaavaa materiaalia, joka kestää kulutusta ja antaa pitoa. Pehmeämpi pohjamateriaali tarjoaa enemmän pitoa kuin kova. Juoksukenkiä valittaessa pohjan paksuuteen on hyvä kiinnittää huomiota. Ohut pohja antaa juoksijalle tuntumaa alustaan kun taas paksu pohja tukee juoksijan jalkaa paremmin.

Ulkopohjan ja päällisen välistä löytyy kengän niin sanottu välipohja, jossa on vaimennukseen ja jalan asentoon vaikuttavat rakenteet. Näiden rakenteiden tarkoitukseni on mm. estää jalkaterän kääntyminen liialliseen pronaatioon. Kantapään ja päkijän kohdalle lenkkareiden välipohjaan sijoitetut ilma- tai geelityynyt on tarkoitettu toimimaan iskunvaimentimina ja näin suojaamaan juoksijaa rasitusvammoilta ja erilaisilta kiputiloilta. Kengän valmistajasta riippuen välipohjassa voi olla mm. kengälle tietyn mallin antavia ilmakanavia, geelipatjoja sekä high tech -muovimateriaaleja. Yleisimmät välipohjamateriaalit ovat huokoinen etyylivinyyliasetaatti ja polyuretaani tai näiden yhdistelmät.

Suomalaisia verkkokauppoja

Boozt.com - Vaatteita, kenkiä, asusteita ja kauneustuotteita
Brandos.fi - Tuhansittain laadukkaita kenkiä!
Ellos - Pohjoismaiden suurimpia verkkokauppoja
Lekmer.fi - Lapsiperheiden verkkokauppa
Spartoo - Yli 700 brandiä
Sportamore - Pohjoismaiden suurin urheiluvaate/-varustekauppa netissä
Stadium - Ruotsalainen urheilutarvikeliike

Ulkomaisia verkkokauppoja

Activinstinct - Englantilainen urheiluliike
Mandmdirect.com - Englantilainen verkkokauppa
Prodirectrunning.com - Englantilainen verkkokauppa
Sportsdirect - Britanian suurin urheiluliike
Ultimateoutdoors.com - Englantilainen verkkokauppa
Wiggle - Englantilainen urheiluliike

Tagit: lenkkarit, juoksukengät, netistä, ulkomailta, keveys, materiaali, pohjat, ulkopohja, välipohja, tuntuma, geelipatja, etyylivinyyliasetaatti, polyuretaani, high tech, gore-tex